A picturesque 400 acre piece of farmland property in Dutchess Country, New York, is the setting for our design for this Stanford White Award-winning new weekend house and equestrian facilities for a young family.

In addition to a number of outbuildings developed to support the agricultural and sporting activities of the property, the centerpiece of the project is a new 10,000 square foot colonial revival residence, built of Connecticut granite fieldstone.

The buildings are arranged around two courtyards linked by a passageway through the center of the carriage barn and nestled into an extensive landscaped developed by our office in collaboration with noted landscape designer Deborah Nevins.

The decoration, also by our office, responds to the family’s love of collecting English and American antiques and sporting pictures and the need for a gracious, but also comfortable, setting for family life.

The House’s details — both inside and out — have reinforced the idea that the house grew over time. The exterior massing steps down irregularly around the central core of the house to suggest an organic development as wings were added. A Greek Revival entry portico and rear porch articulate “final” additions to the house. The interior architecture and moldings are rooted in the American Federal period, suggested by the antique Hudson Valley mantels we found for the house at the start of the project.